Лучшие адвокаты найти или добавить
Бесплатно после регистрации
Риелторы Киева выбрать компанию
Лучшие нотариусы найти или добавить

Євгенія Ростолопа єдина надія інвесторів 'БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ'?

Інтерв'ю - Ростолопа Євгенія Григорівна, новий керівник ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ»

yantarniy Як Євгенія Ростолопа збирається «навести порядок і створити нові прозорі правила гри» в будівництві в Ірпені, вона розповіла в інтерв'ю одному порталу meget.kiev.ua

Будівництво в Україні занадто часто ставало джерелом скандалів, а словосполучення «Еліта Центр» вже давно стало символом нашого часу і у свідомості людей означає чергову будівельну аферу.

Кілька місяців тому в Ірпені спалахнув свій будівельний скандал навколо компанії забудовника ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ». Нагадаємо, що «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ» займається будівництвом в Ірпені великих житлових комплексів ЖК «Київський» і ЖК «Янтарний». Але, ось навесні цього року грянув «грім», і виявилося, що велику частину коштів, які інвестори вклали в ці ЖК старе керівництво вивело з будівництва.

Вирішувати цю проблему засновники і довірили Євгенії Ростолопі. Євгенія, розповіла, що свої завдання бачить зараз в якості антикризового менеджера. Враховуючи фінансовий стан, до якого довело компанію попереднє керівництво ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ» і масштаби проблеми, визначення «антикризовий» дійсно підходить для її нинішньої посади.

- Добрий день, Євгенія. Скажіть, Ви відразу погодилися на пропозицію очолити антикризове управління ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ»?

- Я, звичайно, розуміла всю складність майбутньої роботи і прекрасно усвідомлювала, що навряд чи буду загальною улюбленицею, оскільки тих, хто приносить погані звістки, зазвичай не люблять, а у більшості приватних інвесторів не було правдивої інформації про стан справ на цих будівництвах. Завдання дуже складне і постійно виникають запитання. З іншого боку, це довіра, і для мене, безумовно, виклик - навести порядок і створити прозорі правила гри в цій компанії.

- Приватних інвесторів, які вклали в будівництво свої заощадження в надії отримати квартири, насамперед хвилює питання «Де гроші?».

- Насправді це звичайно найголовніше питання. Але, критична ситуація з фінансами виникла не зараз, і не навесні 2014-го. Це почалося ще раніше в 2013-му році. Проаналізувавши рух коштів на рахунках компанії ми встановили, що починаючи з 01/04/2013 року, тобто ще більше ніж рік тому, з компанії систематично виводилися грошові кошти. А конкретно з розрахункових рахунків ТОВ «Евразіябудтрейд», через яку здійснювалося фінансування проекту, на компанію ТОВ

«БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ ЛТД», яка не дивлячись на схожість своєї назви, жодного відношення до будівництва ЖК «Київський», і ЖК «Янтарний» не має. Так в період з 01/04/2013 на компанію ТОВ «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ ЛТД» було виведено більш ніж 3 млн.грн. з призначенням платежу «Надання позикових Коштів».

Тому будівництво ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський», фактично і зупинилося, так як всі кошти, які надходили від приватних інвесторів, у якості щомісячних платежів виводилися і прямували на будівництво ЖК «Суворов».

Фактично від продажів квартир і надходження коштів від інвесторів ЖК «Янтарний» і залежало будівництво ЖК «Суворов». Тому й порушувалися строки будівництва ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський».

Ми зараз не тільки поламали цю схему, але і вимагаємо повернути незаконно виведені з компанії фінансові кошти приватних інвесторів, що купили квартири в ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський».

На жаль, старе керівництво намагалося приховати цю інформацію і від засновників, і від громадськості. Тому, як тільки було призначено нове керівництво ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ», панове Кирильчук, Вишняков і компанія зробили все, щоб вивезти всю фінансову документації, з метою приховати свої фінансові схеми.

- До речі з приводу документації. Минулого тижня в Інтернеті з'явилася інформація, що Вам вже повернули документи!

- Як і все інше, про що говорили, і про «рейдерське» захоплення, це м'яко кажучи, неправдива інформація. В офіс завезли якісь дві ксерокопії (підкреслюю ксерокопії) двох договорів з субпідрядниками. Погодьтеся дві ксерокопії договорів між Підрядником будівництва «Гарант Житло» і двома субпідрядниками, важко назвати повною фінансовою, проектною та технічною документацією Забудовника.

- Давайте повернемося до питання «де гроші», який як завжди є ключовим, і найбільше турбує людей, які вклали свої заощадження у будівництво ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський». Виходить без фінансової документації, ви не можете відповісти на це питання?

- Ну чому ж, можемо. Як я вже казала, у нас є повна картина руху по рахунках. І завдяки цьому нами встановлено, що директор ТОВ «Евразіябудтрейд», через яке велося фінансування будівництва, Бородай Вадим Анатолійович, отримав з каси підприємства 4 млн. 860 тис. грн. безвідсоткової фінансової Допомоги. А повернув 1 млн. 127 тис. грн. І питання тут не лише в тому, що він забрав у приватних інвесторів, які вклали в квартири свої заощадження майже 4 млн. гривень. Питання ще в тому, що в разі неповернення фінансової допомоги у строк, вона вважається безповоротною з відповідними податковими наслідками в тому числі і для компанії позикодавця. Природно у людей, які купили квартири в ЖК «Янтарний», виникають питання, чому їх заощадження були використані як безповоротна фінансова допомога приватній особі, замість того щоб будувати їхні квартири. У підсумку підприємство не тільки не може будувати, але ще й буде винно додаткові податки державі.

- Це ви розповіли про ситуацію з ТОВ «Евразіябудтрейд», а що ж все ж таки відбувається з ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ», який є забудовником ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський»?

На ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ» ситуація ще гірша. На даний момент на руках у Кирильчука Дмитра Михайловича близько 20 млн. грн. такої ж безповоротної фінансової допомоги. Тепер ви розумієте, чому з підприємства вивезли всю фінансово документацію?

- Але, на зборах мешканців та інвесторів у присутності сотні людей, Дмитро Кирильчук, як співзасновник компанії-забудовника, сказав, цитую: «Ми обов'язково добудуємо комплекси!»

- Ви розумієте, наше завдання зараз, як раз і змусити їх добудувати комплекси, на ті гроші, які вони вивели з компанії. На підрядника «Гарант Житло», яке контролює Вишняков, Кирильчук і ко, перераховано понад 50 млн.грн., А актів виконаних робіт немає. По рахунках «Евразіябуд» перераховано більше 58 млн.грн, а акти виконаних робіт не закриті.

Документи з компанії і були вивезені Кирильчуком і компанією, для того, щоб знищити сліди незаконного виведення коштів інвесторів з двох компаній, які займалися будівництвом ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський».

- Але, людей більше хвилює питання, чому призупинено будівництво?

- Будівництво призупинено підрядником «Гарант Житло» в односторонньому порядку. Так як всі кошти інвесторів, які купили квартири в ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський», виведені і вкладені Вишняковим, Кирильчуком і ко, в будівництво ЖК «Суворова».

Саме тому наша позиція, така: «Гарант Житло» зобов'язане добудувати ЖК «Янтарний», у зазначені в договорах терміни, так як будівництво даного об'єкта повністю профінансовано. А для ЖК «Київський», ми напевно будемо шукати більш сумлінного підрядника, який зможе чесно і якісно добудувати даний об'єкт.

Крім того, «Гарант Житло» ще і винне інвесторам. «Гарант Житло» недофінансувало вартість інвестиційних сертифікатів на суму 7 млн. 509 тис, терміни оплати яких вже настали. І на суму 67 млн.799 тис. грн. за договорами з термінами сплати в 20jk-kievskii3 15 році. Ці інвест сертифікати були закладені і під них був отриманий кредит понад 65 млн. грн. Саме у зв'язку з використання цієї схеми, і тим що інвест сертифікати закладені, люди довгий час не могли отримати документи про право власності на квартири.

- До речі про права власності. Є хоч якась надія у людей, що це питання зрушиться з мертвої точки?

- В результаті тих схем, які ми розкрили, і про які я розповіла, на ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ» не було ні грошей, отриманих від фізичних осіб - інвесторів, ні квадратних метрів (які були передані компанію з управління активами «Фордон Есет Менеджмент»), таким чином отримати право власності навіть при 100% оплаті люди не могли.

На сьогоднішній день, завдяки моїм зусиллям «Фордон Есет Менеджмент» увійшов до складу засновників ПП «БІЛДГРУПМЕНЕДЖМЕНТ». Це було дуже важко але я це зробила.

Я все зробила, щоб ввести «Фордон» до складу засновників «БГМ», бо бачила, що це була єдина можливість почати видавати право власності на квартири. Тепер під моїм контролем спільно з «Фордон Есет Менеджмент» ми розпочинаємо оформляти права власності на квартиру.

Я це зробила тільки для того, щоб люди які вкладали свої кошти та заощадження нарешті могли позбутися стресу та спати спокійно. І коли ми зараз розмовляємо з людьми на цю тему, я бачу, що в їх очах довіру до мене і до того, що ми робимо.

- Які ви собі поставили KPI, як зараз модно говорити? Щоб потім Ви могли сказати: «Я відпрацювала добре! Все, що могла, Я зробила!»

- Моя задача, зараз зробити все, щоб дома ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський» були добудовані. Ми зараз виходимо з реальної ситуації, і того, що ми можемо зробити. Тому ЖК «Київський», швидше за все буде добудовувати більш надійний підрядник. А відносно ЖК «Янтарний», будемо все ж домагатися, щоб «Гарант Житло» або добудував будинок, або повернув ті кошти, які були профінансовані на будівництво. Ну, і власне, щоб повернули не тільки фінанси приватних інвесторів, що вклали гроші в це будівництво, а й фінансову та проектну документацію.

Ви знаєте, зараз поступово налагоджується взаєморозуміння між нами і серед людей які вклали свої заощадження в ЖК «Янтарний» та ЖК «Київський». І я вірю, що ми разом не тільки доб'ємося справедливості, але і добудуємо будинки.

- Вам не здається, що ваш план дуже амбітний з урахуванням проблеми в цілому?

- Мені здається, навпаки: якщо запрацює наша програма, яка дасть можливість людям розуміти і контролювати будівництво, і запрацює зв'язок з кожним інвесторам, то це дасть результат. Більше і більше людей, зараз розуміють, що фактично ми боремося за них, за їхні гроші, квартири і заощадження, і нас підтримують. Мені здається, запорука успіху в тому, що це у нас вже почав виникати формат довіри між засновниками та інвесторами. Ми зараз майже перейшли від режиму купи квартиру, до режиму партнерства і взаємодії з людьми. І тому я вірю в успіх, того що роблю.

Rss лента новостей Просмотров: 6575
image