Лучшие адвокаты найти или добавить
Лучшие нотариусы найти или добавить
Бесплатно после регистрации
Риелторы Киева выбрать компанию

Як уникнути здуття та бульбашок плоскої покрівлі та що робити якщо вони вже з'явилися

29.12.2022 | 15:12 Раздел: Строительство Источник: Meget

Руберойд та євроруберойд – матеріал, який часто використовується для влаштування плоскої покрівлі. Але як і будь-який матеріал, руберойд з часом зношується та втрачає свої експлуатаційні властивості. Це нормальне явище, тому з періодичністю у кілька десятиліть руберойд потрібно міняти. Хоча інколи проблеми виникають значно раніше. Наприклад на поверхні з’являються здуття та бульбашки, які значно зменшують експлуатаційні властивості даху. Тому доцільно зробити все, щоб уникнути проблеми, а якщо вона уже з’явилась, знайти спосіб вирішення без повної заміни даху.

Еврорубероид для плоской кровли

Руберойд покрівельний: чому на матеріалі з’являються здуття

Руберойдом називають покрівельний матеріал, який має гідроізоляційні властивості. Виготовляють цей матеріал зі спеціального картону, який просякнутий нафтовим бітумом. Євроруберойд зараз більш популярний оскільки міцніший та довше експлуатується. Його виготовляють зі скловолокна або використовують іншу синтетичну основу, на яку наносять бітумну суміш або полімери.

Незалежно від того, про який матеріал йде мова, на ньому можуть виникати деформації. Причинами їх появи можна назвати:

  • Неправильний монтаж матеріалу. Наприклад, волокно приклеювали на вологу поверхню, що не допускається коли мова про будь-який вид руберойду.
  • Конструкція була порушена й атмосферні опади потрапили під покрівельний матеріал.
  • Негерметична пароізоляція, через яку під покриттям виникає конденсат. Проблема може виникнути через неправильно підібраний пароізоляційний матеріал.

Бульбашки утворюються через сезонні та добові коливання температури. Наприклад, влітку температура вдень швидко піднімається, а вночі опускається, тому поверхня остигає та розігрівається. Те повітря, яке було в ізоляційних шарах, від таких перепадів розширюється, надуваючи кульки. Приблизно такий же процес відбувається, коли у покрівельний пиріг потрапляє волога.

Це найбільш очевидні причини виникнення пухирців та здутих місць на покрівлі. Потім виникають ділянки, де утворюється застій води, а відвід атмосферних опадів ускладнюється. Через це термін служби даху значно зменшується.

Євроруберойд для даху: як уникнути виникнення дефектів на покрівельному матеріалі

Щоб у майбутньому не виникало проблем з покрівельними матеріалами, потрібно суворо дотримуватись технології монтажу. Виробники матеріалів часто дають інструкції, як їх монтувати. Але є кілька універсальних порад, які дозволять зменшити ризик виникнення дефектів, незалежно від того, що монтуєте – євроруберойд чи звичайний руберойд:

  • Контролювати вологість. Переш ніж приклеювати руберойд до поверхні, перевірте її вологість. Для кожного матеріалу цей показник має свої рамки. Наприклад, для цементно-піщаної стяжки допустима вологість не більше 5%.
  • Використовувати тільки матеріали, які допускаються технологією монтажу. Наприклад, використовувати технологію часткового приклеювання або фіксації механічного типу.
  • Обирати якісну пароізоляцію. Тоді волога з середини приміщення не буде підніматися та утримуватись у покрівельному пирогу.

Якщо використовувати якісне вентильоване покриття, воно допоможе перерозподілити вологу та вивести її з під поверхні руберойду та не допустити застою вологи на поверхні гідроізоляційного матеріалу.

Як відремонтувати покрівлю, коли дефекти уже з'явилися

Ціна руберойду одна з найдоступніших серед матеріалів для плоских покрівель, саме тому цей матеріал так часто використовується. Але у крівлі є ще одна безсумнівна перевага – навіть якщо матеріал пошкоджений, через водяні бульбашки та виникають повітряні кульки, це не означає що доведеться міняти весь дах. Ремонт може бути частковим та не вимагатиме багато зусиль.

Ремонт дефектних місць передбачає виконання наступних робіт:

  • Видалити верхній шар присипки руберойду на місці, де матеріал здувся.
  • Місце здуття потрібно розрізати, щоб випустити повітря чи воду. Надріз можна робити вздовж, або хрест-навхрест.
  • Відігнути краї до сухого місця.
  • Просушити внутрішній шар від вологи (якщо у цьому є необхідність) та очистити від забруднень.
  • Місце обробляється бітумною мастикою, приклеївши на неї відігнуті краї.
  • По відновленому волокні потрібно пройтись валиком, щоб максимально якісно його приклеїти.
  • Поверх розрізаного місця на мастику наклеюється латка, яка перекриває пошкоджене місце не менше ніж на 10-15 см.

Якщо купити євроруберойд для покрівлі у хорошого виробника, змонтувати його за допомогою професіоналів, правильно доглядати, та у разі необхідності виконувати ремонт, дах буде у безпеці десятиліттями.

Rss лента статей Просмотров: 2341
image