Лучшие нотариусы найти или добавить
Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации

Незаконне звільнення та допомога при безробітті під час карантину

26.05.2020 | 11:50 Раздел: Законодательство Источник: meget - недвижимость

З 12 березня 2020 року в Україні було запроваджено карантин національного рівня, у зв’язку з загрозою розповсюдження вірусу COVID-19. Під час впровадження карантину було застосовано багато обмежень, таких як закриття навчальних , розважальних закладів, закладів харчування, обмеження руху громадського транспорту, обмеження пересування громадян, заборона здійснення роботи деяких підприємств та організацій різних видів та форм.

Всі ці вимушені дії, на жаль призвели до складної економічної ситуації в країні, спаду обсягів виробництва та послуг. У результаті чого, підприємства були змушені скорочувати обсяги виробництва та послуг, або взагалі припиняти діяльність, що тягне за собою відсутність потреби у робочому процесі та в працівниках, яких змушують йти у безоплатну відпустку чи взагалі звільнятися з роботи за власної  ініціативи або ініціативи роботодавця.

Однак, відповідно до чинного законодавства України, а саме КЗпП України, перебування працівника у безоплатній відпустці можливе лише за його згодою на підставі відповідної заяви, також термін перебування у такій відпустці обмежений. В загальному в законодавстві прописаний термін 15 днів в рік , коли працівник може перебувати у безоплатній відпустці, але в період карантину за згодою сторін  такий термін може бути продовжений.

Щодо звільнення працівника, все також однозначно, а саме: за власним бажанням робітник має право звільнитися на підставі відповідної заяви. З ініціативи роботодавця звільнення можливе лише при певних обставинах, серед яких відсутнє поняття «звільнення у зв’язку з карантином». Роботодавець має право звільнити працівника з власної ініціативи робітника чи за статтею (систематичний прогул, порушення трудової дисципліни, невиконання обов’язків) або ж в зв’язку з скороченням посади на підприємстві.

Зазвичай підприємці намагаються обходити можливість звільнити людину за скороченням посади. Щоб провести скорочення офіційно існують певні вимоги, а саме:

  1. Попередити за 2 місяці працівника до скорочення і запропонувати інші можливі вакансії на підприємстві.
  2. Погодити скорочення з профкомом якщо такий існує за 3 місяці.
  3. Оформити необхідні документи,які обґрунтовують необхідність скорочення посади.
  4. За 2 місяці повідомити органи служби зайнятості про необхідність скорочення посади.
  5. Здійснити виплату вихідної допомоги скоро чуваному працівникові.

У результаті можливих незаконних дій роботодавця спрямованих на примусову вимогу до працівника перебувати у безоплатній відпустці без згоди останнього, або вимогу надати заяву на звільнення за власним бажанням/за згодою сторін, відмову офіційно скорочувати працівника, виникає так званий трудовий спір.

У таких випадках рекомендуємо скористатися послугами адвоката, який професійно проаналізує конкретно Ваш випадок, надасть змістовну консультацію щодо захисту Ваших законних інтересів, здійснить досудове та судове представництво клієнта, допоможе притягнути до відповідальності керівника, який здійснив незаконні дії та поновити Вас на роботі.

Якщо, звільнення з роботи відбулося на законних підставах або у Вас відсутнє бажання займатися судовою тяганиною та поновлюватися на роботі, то в Україні передбачена так звана допомога по безробіттю.

Відповідно до законодавства України, а саме ЗУ «Про зайнятість населення», будь-яка особа, яка залишилася без роботи має право на статус безробітного, у результаті чого отримає грошову допомогу по безробіттю та безкоштовну професійну допомогу щодо підбору нової роботи з багатьох існуючих вакансій.

Отримати статус безробітного можливо шляхом взяття на облік в центрі зайнятості, незалежно від місця реєстрації або перебування, реєстрація проводиться безпосередньо в центрі зайнятості на підставі заяви та при наявності оригіналів, а також копій наступних документів: паспорту громадянина України, облікової картки платника податків, трудової книжки (цивільно-правового договору), документу про освіту (диплом, свідоцтво), військовий квиток (при необхідності), довідка з останнього місця роботи про розмір заробітної плати (за вимогою спеціаліста).

Просимо звернути увагу, що в умовах карантину центри зайнятості ввели обмеження, щодо прийому та обслуговування осіб. Прийом здійснюється по дві особи, які в свою чергу обов’язково повинні бути в захисних масках на обличчі та за можливості в рукавичках, тому можливі черги на подвір’ї біля центрів зайнятості.

Після подачі відповідних документів та підписання заяв, Вам зателефонує спеціаліст з центру зайнятості та надасть інформацію щодо подальших дій. За відповідним алгоритмом вам буде нарахована грошова допомога, яка буде виплачуватись щомісячно, період такої виплати залежить від терміну вашого офіційного трудового стажу за останнім місцем роботи.

Керівник Юридичної компанії «ПРАВО.ЮА»  адвокат Кулішов Володимир спеціально для порталу MEGET
При копіюванні даного матеріалу посилання на meget.kiev.ua обов'язкове

Rss лента статей Просмотров: 4359
image