Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации
Лучшие нотариусы найти или добавить

Як правильно здійснити поділ чи об'єднання земельних ділянок

13.06.2023 | 15:57 Раздел: В Украине Источник: Meget

поділ та об'єднання земельних ділянок

Для вигідного продажу чи оренди землі, ефективного землекористування власникам нерідко доводиться ділити чи об'єднувати ділянки. Експерти землевпорядної компанії «Київські землі» пояснюють – як відбувається поділ та об'єднання земельних ділянок, на які нюанси варто звернути увагу.

Базові умови поділу чи об'єднання ділянок в Україні

Процедура передбачена виключно для суміжних сформованих ділянок: із кадастровими номерами та реєстрацією у ДЗК. Після завершення процедури старі кадастрові номери анулюються, формуються нові ділянки з новими кадастровими номерами.

Не змінюються у процесі об'єднання чи поділу землі:

  • цільове призначення;
  • вид використання;
  • загальна/сукупна площа об'єкта(ів) та межі координат по периметру;
  • форма власності;
  • власники.

Тобто під час поділу чи об'єднання не можна зменшити чи збільшити територію, змінити загальну конфігурацію чи цільове призначення, замінити власника землі.

Процес поділу чи об'єднання проводить на підставі договору із замовниками сертифікований інженер-землевпорядник, який зареєстрований у Реєстрі, має допуск до системи Кадастру. 

Для укладання договору необхідні паспорти та ідентифікаційні коди власників + документ, що підтверджує право власності на землю. Попередній етап – аналіз землевпорядником земельної та правовстановлюючої документації на землю з метою визначення однозначної можливості поділу чи об'єднання ділянок.. 

Додатково землевпоряднику потрібні від замовників заява чи договір про поділ / об'єднання земельних ділянок..

Якщо земельна ділянка передана в оренду чи іпотеку - потрібна нотаріальна згода орендаря чи іпотекодержателя на поділ чи об'єднання. 

Заява або договір для поділу землі – у чому різниця

Заяву складає замовник, якщо ця особа є єдиним власником землі. Також заяву підписують усі співвласники ділянки, якщо вони досягли особливої угоди: у нових створених ділянках розподіл часткової співвласності зберігається.

Приклад: кожен із родичів має по 1/3 цілої ділянки. Після поділу на три окремі ділянки кожен член родини стає співвласником 1/3 у кожній з нових ділянок.

Договір на поділ необхідний, щоб у співвласників після відокремлення ділянок виявилася у власності ціла частина нової ділянки. У нашому прикладі поділ за договором дає три відокремлених цілих ділянок для трьох родичів, де кожен з них буде окремим власником своєї окремої ділянки..

Договір чи заява для об'єднання ділянок – у чому різниця

Декілька земельних ділянок об'єднує один-єдиний власник - він пише заяву. Нову ділянку формують кілька осіб або компаній – готується договір про об'єднання земельних ділянок, кожен отримує в об'єднаній ділянці відповідну частку спільної часткової власності.

Які роботи проводить землевпорядник для поділу або об'єднання землі

Організовується виїзд землевпорядника на місцевість, проведення розрахунків із використанням високоточних приладів, готуються та узгоджуються плани поділу земельної ділянки. Нова ділянка отримує нову технічну документацію в електронному та паперовому вигляді – з координатами межі, планами, обмеженнями у використанні. Готові документи підписують замовники, і вони передаються до Держгеокадастру на перевірку.

Реєстрація нових ділянок у Земельному Кадастрі

Після позитивної оцінки технічної документації державний кадастровий реєстратор анулює старі кадастрові номери, присвоює новим ділянкам нові унікальні кадастрові номери. Результати – Витяги з ДЗК для кожної ділянки або для новоствореної об’єднаної.

Для поділу чи об'єднання ділянок рекомендовано звертатись до досвідчених землевпорядників, так збережете час і уникните зайвих помилок та труднощів оформлення. Фахівці землевпорядної організації “Київські землі” нададуть безкоштовну консультацію та допоможуть з організацією робіт.

Rss лента статей Просмотров: 651
image