Риелторы Киева выбрать компанию
Лучшие нотариусы найти или добавить
Бесплатно после регистрации
Лучшие адвокаты найти или добавить

Як відбувається оцінка нерухомості в Україні – це важливо!

31.03.2024 | 19:13 Раздел: В Украине Источник: meget.kiev.ua

Оцінка нерухомості

Оцінка нерухомості – процес, результатом якого є визначення вартості нерухомого об'єкта. Знати ціну нерухомості потрібно, наприклад, під час продажу офісного будинку, здачі у найм складів, формуванні статутного капіталу тощо. У цій статті ми детально розберемо види вартості нерухомості, випадки коли оцінка нерухомості може знадобитися, цілі оцінки нерухомості, фактори, що впливають на оцінку.

Яка вартість встановлюється в оцінці нерухомості?

При проведенні оцінки об'єкта нерухомості фахівці можуть встановити різні види вартості, керуючись Національним Стандартом №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», де закріплені поняття та види вартості нерухомості.

Оціночна діяльність – процедура встановлення для нерухомих об'єктів оцінки ринкової, оціночної, ліквідаційної, інвестиційної чи іншого виду вартості. Нижче розглянемо основні види вартості нерухомості.

Ринкова вартість нерухомості

Ринкова вартість нерухомості – ціна, яка визначається відповідно до принципів ринку нерухомості за умов конкуренції. Ринкова оцінка нерухомості є однією з найбільш популярних процедур серед інших видів експертиз.

Якщо у нормативному правовому акті чи договорі на оцінку нерухомості не зазначений вид вартості, то застосовується оцінка саме ринкової вартості майна.

Ринкова оцінка об'єктів нерухомості — найімовірніша ціна, за якою об'єкт може бути реалізований, тобто коли:

нерухоме майно може бути відчужено на відкритому ринку у конкуруючих умовах;

сторони, які укладають угоду, поводяться розумно і володіють всією необхідною повною інформацією;

продаж майна не проводиться під час будь-яких надзвичайних обставин.

Оцінка ринкової вартості об'єктів нерухомості стосується діяльності незалежних оцінювачів. укладають угоду Професійною оціночною діяльністю займаються багато компаній, у тому числі й відома організація «Оцінка.Україна», інформація з сайту якої ( https://оцінка.укр ) була використана при написанні цього матеріалу.

Оціночна вартість нерухомості

Оціночна вартість нерухомості – вартість, отримана за допомогою певних автоматичних алгоритмів. Найрозповсюдженіший випадок таких розрахунків – державний реєстр Фонду державного майна України. Оціночна вартість визначається під час будь-яких операції із нерухомістью у нотаріуса, якщо власником майна є фізична особа:

  1. купівля-продаж;
  2. обмін;
  3. дарування;
  4. оформлення права на спадщину.

Також не варто забувати, що від оціночної вартості нерухомості безпосередньо залежить розмір податків та інших обов’язкових платежів при переоформленні права власності на майно.

Інвестиційна вартість нерухомості

Інвестиційна вартість нерухомості

Інвестиційна вартість нерухомості – вартість, що визначається для інвестора/інвесторів відповідно до їх інвестиційних цілей експлуатації нерухомого об'єкта. По суті, така інвестиційна оцінка прибуткової нерухомості потрібна для того, щоб зрозуміти, скільки може вкласти в нерухомість інвестор. Зазвичай визначення інвестиційної вартості реалізується в рамках конкретного інвестиційного проекту, де інвестор або інвестори аналізують ефективність інвестицій, що вкладаються.

На результат інвестиційної оцінки вартості об'єкта нерухомості впливають:

  • період, протягом якого вкладатимуться інвестиції;
  • економічні тенденції на ринку;
  • режим оподаткування;
  • загальна прибутковість інвестиційного проекту тощо.

Ліквідаційна вартість нерухомості

Ліквідаційна вартість нерухомості – це вартість, яка розраховується з метою відчуження нерухомого об'єкта за короткий термін. Основні фактори, що враховуються при розмірі цієї вартості:

  1. обмежений термін реалізації майна;
  2. вимушене відчуження нерухомості.

Ліквідаційна оцінка нерухомості необхідна, наприклад, у разі банкрутства організації, коли потрібно терміново погасити борги за допомогою терміновогопродажу нерухомого майна.

Також ліквідаційна оцінка нерухомості розраховується під час продажу у стислий термін для отримання швидкого доходу. Або, припустимо, ліквідаційна оцінка проводиться за оптимізації бізнесу. Ліквідаційна вартість визначається через визначення дисконту від ринкової вартості, розмір якого дозволить реалізувати майно дуже швидко.

Оцінка вартості комерційної нерухомості

Оцінка нерухомості

Двигуном економічного обороту є насамперед комерційна нерухомість. Саме тому незалежна оцінка нерухомості в комерційній сфері дуже актуальна.

Об'єктами оцінки комерційної нерухомості можуть бути:

  • торговельні комплекси;
  • склади;
  • офіси;
  • магазини;
  • цехи;
  • майстерні;
  • готелі, хостели, апартаменти;
  • приміщення громадського харчування;
  • дозвільні (розважальні) студії;
  • медичні центри;
  • приватні пансіонати, санаторії та багато іншого.

Цілі оцінки комерційної нерухомості

Комерційна нерухомість різноманітна, а видів оцінки декілька. Ще й цілей, для яких проводиться оцінка комерційної нерухомості, досить багато. Так чи інакше, будь-який власник бізнесу потребує періодичної процедури визначення вартості об'єкта комерційної діяльності. Наведемо приклад кілька цілей:

  • реалізація нерухомості за договором купівлі-продажу;
  • оренда нерухомості;
  • оскарження «державної» вартості ФДМУ;
  • передача об'єкта нерухомості у заставу під кредит;
  • внесення нерухомості до статутного капіталу юрособи;
  • постановка нерухомого майна на баланс;
  • страхування;
  • відкриття нових інвестиційних проектів;
  • виплати за боргами під час процедури банкрутства;
  • оптимізація напрямків бізнесу та ін.

Якщо ви тільки визначаєте цілі оцінки комерційної нерухомості і сумніваєтеся, яку вибрати оцінку – наприклад, ринкову, ліквідаційну або інвестиційну, зверніться до професійних оцінювачів, які допоможуть вам вирішити питання. Ще раз хочеться окремо виділити фахівців «Оцінка Україна», рекомендуємо відвідати сайт https://оцінка.укр

Що враховується в оцінці вартості комерційної нерухомості?

Вартість комерційної нерухомості безпосередньо залежить від результату оцінки з урахуванням цілей та виду нерухомого майна. Також враховуються технічний стан нерухомості, наявність інфраструктури, транспортна доступність.

При експертній оцінці комерційної нерухомості знадобляться такі документи:

  1. право власності або договір оренди;
  2. технічна документація (техпаспорт, експлікації, відомості про відповідність різним нормативних вимогам тощо).

Наприклад, вам, як підприємцю, необхідно провести ліквідаційну оцінку комерційної нерухомості у Києві, щоб у стислі терміни продати свій офіс. Вам необхідно надати документ про право власності та документи з технічними характеристиками. А для проведення експертизи інженерних комунікацій (водопровід, каналізація, теплові мережі тощо) додатково буде потрібен акт технічного приймання мереж.

Надавши повний пакет документів оцінювачу, ви зможете отримати найбільш якісні послуги з оцінки нерухомості.

Оцінка вартості земельних ділянок

Оцінка нерухомості

Об'єктами оцінки можуть бути не лиже приміщення, будівлі та споруди, але й земельні ділянки. Земля – особливий об'єкт нерухомості, оскільки має природні властивості. Адже ділянка за своєю суттю – це ли право власника користуватись визначеним простором для ведення господарської діяльності. Все, що знаходиться у цьому просторі вважається поліпшеннями ділянки, тобто нерухомим майном.

Навіщо потрібна оцінка земельних ділянок?

Оскільки деякі категорії земель беруть участь у цивільному обороті, рано чи пізно виникає потреба у скоєнні певних дій: продаж, оренда, викуп земель тощо. Виділимо такі цілі оцінки земельних ділянок:

  • реалізація за договором купівлі-продажу;
  • здача в оренду;
  • страхування;
  • постановка на кадастровий облік;
  • передача під заставу земельної ділянки для оформлення кредиту;
  • оскарження «державної» вартості ФДМУ;
  • зміна категорії земельної ділянки тощо.

Що впливає на вартість земельних ділянок?

Оцінка земельних ділянок передбачає врахування різних характеристик, які допомагають отримати найдостовірніший результат. До таких характеристик можна віднести:

  1. категорію землі (житлова забудова, землі промисловості, транспорту, с/г призначення, рекреація тощо);
  2. вид дозволеного використання (розплідники, рослинництво, сінокосіння, тваринництво тощо);
  3. розмір ділянки;
  4. якість ґрунту із точки зору використання у сільському господарстві;
  5. місцезнаходження;
  6. інфраструктура (проведена електрика, газ);
  7. наявність будівель на земельній ділянці (об'єкти для знесення, житлова споруда тощо)
  8. транспортна доступність;
  9. наявність дерев, водойм;
  10. екологічна обстановка.

Зокрема, оцінка землі в Київській області показує, що ділянки під житлову забудову поруч зі столицею мають найвищу вартість. Натомість ті, що розташовані далі, мають відповідно дешевшу ціну. Один із ключових критеріїв, звичайно ж, – транспортна доступність.

Допомога у питаннях оцінки нерухомості

Як ми вже говорили, ви можете замовити оцінку нерухомості, звернувшись до приватних оцінювачів чи оціночних компаній. Компанія "Оцінка в Україні" ( https://оцінка.укр ) проводить незалежну оцінку нерухомості різних видів, а також земельних ділянок та інших видів майна! Клієнтами фірми є юридичні та фізичні особи, а визначення вартості проводиться не тільки для нотаріусів чи бухгалтерії, але й для пред’явлення у суді.

Ви можете звернутися до професійних фахівців за оцінкою комерційної, житлової нерухомості, земельних ділянок та іншого майна. Перевірена фірма із гарною репутацією гарантує вам якісне надання оціночних послуг та несе відповідальність за отриманий результат!

Rss лента статей Просмотров: 586
image