Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Лучшие нотариусы найти или добавить
Бесплатно после регистрации

Vr virtual reality – штучний світ, що змінює реальність

27.01.2023 | 09:44 Раздел: В Украине Источник: Meget

Технічні засоби дозволяють створити штучний світ, занурити в це середовище людину, дозволити їй взаємодіяти з нею та вносити зміни. Віртуальна реальність дозволяє задіяти всі відчуття людини. Вона створює альтернативний всесвіт, імітує перебування в ньому у реальному часі. 

Віртуальна та доповнена реальність використовується не лише для перегляду фільмів чи занурення в сюжет відеоігор. Індустрія розваг першою опанувала віртуальну реальність, але технологія розповсюджуються і за її межі:

  • Освіта. Для професійної оволодіння знань VR відкриває можливості детального вивчення предметів та явищ, вдосконалення професійних навичок. Для шкільної освіти це візуалізація навчального матеріалу, створення середовища для навчання для дітей, які не можуть навчатися в класних кімнатах.
  • Вдосконалення навичок. Віар здатна повністю відтворити зовнішній вигляд механізмів чи інструментів, відчуття від їх використання. Це дозволяє в контрольованих умовах підготувати робітників до їх обов’язків.
  • Подорожі. Симулятор не замінить подорожі, він дозволить визначитися, куди варто поїхати. Екскурсії по містам та музеям стають доступними тоді, коли фізично потрапити до них неможливо.
  • Реклама. Virtual reality vr - спосіб не розказувати про переваги товару, а дати відчути їх.

Купити віртуальну реальність – що необхідно, щоб переходити між світами

Відчуття присутності в віртуальному світі створюється шляхом впливу на різні органи чуття та ізоляції подразників реального світу. Для досягнення потрібного ефекту використовують окуляри та шоломи. В роботі гаджети використовують єдину технологію: на кожне око пристрій видає картинку. Деталі зображення відрізняються, об’єднуючи їх, мозок створює відчуття об’єму. Пристрої блокують здатність бачити щось поза межами екранів, концентруючись на віртуальному оточенні. 

Для перегляду відео та ігор можна купити vr окуляри. Вони розраховані на роботу разом зі смартфоном. Для трансляції зображення використовують його дисплей, звук відтворюють динаміки телефону. Для створення об’ємного зображення дисплей ділиться на дві частини, картинка з кожної подається на окрему лінзу. 

Для більш реалістичних відчуттів можна купити віар шолом. В шоломі за трансляцію зображення відповідають два окремих дисплея, є вбудована стереосистема. Для додаткових функцій є датчики та контролери. Вони відстежують та транслюють у віртуальну реальність рухи користувача. Шоломи взаємодіють з ПК, ігровими консолями, працюють автономно.

Окуляри дозволяють бути присутнім в середині віртуальної реальності, шолом дозволяє взаємодіяти та змінювати її. 

На які характеристики орієнтуватися в магазині vr

Для занурення в віртуальну реальність можна купити вр пристрої з різними характеристиками. На ступінь занурення впливають такі аспекти:

  • Позиційний трекінг – здатність пристрою визначати положення користувача в просторі та корегувати картинку в залежності від нього. За трекінг відповідають датчики чи камера. Датчики точніші.
  • Свобода руху. Ступінь свободи визначена як 3DoF дозволяє роздивлятися віртуальне оточення в діапазоні 360 градусів. 6DoF дає можливість переміщуватися навколо власної осі, вгору і вниз, відходити в сторони від початкової точки.
  • Кут огляду. Для людського ока цей показник складає до 220 градусів, для гаджетів vr мінімум 100. Високі показники забезпечують реалістичніші відчуття.
  • Контролери – пристрої, необхідні для взаємодії зі штучним світом. Контролери мають різну форму, різну кількість кнопок для керування, а значить, способі впливати на ігрове середовище.
  • Відтворення звуку. Віртуальні окуляри не мають власних пристроїв для відтворення звуку і використовуються динаміки смартфону. Шоломи мають або вбудовані динаміки, або навушники. Навушники забезпечують не тільки відтворення звукового супроводу, вони пригнічують зовнішній шум.
Rss лента статей Просмотров: 1817
image