Лучшие нотариусы найти или добавить
Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации

Як перевірити житло перед покупкою

21.12.2022 | 19:41 Раздел: В Украине Источник: Meget

Купівля нерухомості завжди несе в собі певні ризики. Розповідаємо, як самостійно перевірити житло за допомогою електронних сервісів.

житло перед покупкою

Щоб  самостійно перевірити нерухомість, запросіть у продавця документи на житло:

  • правовстановлюючі документи: договір купівлі-продажу, документи про спадщину, про право власності та інші;
  • довідку про склад сім'ї або про зареєстрованих за відповідною адресою осіб.

Правовстановлюючі документи продавець може надати вам будь-яким способом, наприклад, надіслати фото за допомогою месенджера.

Маючи ПІБ власника та точну адресу нерухомості, можна приступити до перевірки житла онлайн. Для цього нам знадобляться електронні реєстри: реєстр нерухомого майна, єдиний реєстр боржників, реєстр судових справ та судових рішень. Розглянемо докладніше кожен з реєстрів.

Реєстр нерухомості (нерухомого майна)

Доступний на сайті сервісу Scanbe. Щоб перевірити житло введіть ПІБ власника в пошукову строку. Після видачі результату перейти до розділу «Нерухомість».

В даному розділі відображається все нерухоме майно, яке зареєстровано за людиною. Для уникнення зайвих співпадінь за ПІБ оберіть регіон пошуку, а після цього виберіть об’єкт нерухомості та натисніть «Детальніше».

Перед вами відкривається виписка з Державного реєстру нерухомого майна, яку можна зберегти в PDF. 

На що слід звернути увагу в розділі «Нерухомість»

  1. Арешти, заборону на відчуження. Арешт зазначається в розділі «Відомості з державного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна». Якщо такого розділу немає – то все добре, заборони на відчуження майна відсутні. Якщо є заборони, то угоди з майном неможливі.
  2. Іпотека. Іпотека зазначається в графі «Актуальна інформація з Державного реєстру іпотек». Якщо такої графи немає, то добре. Якщо графа є – значить об'єкт нерухомості закладений за договором займу або кредиту. Щоб продати або купити таку нерухомість потрібно погасити іпотеку або отримати згоду від іпотекодержателя.
  3. Хто власник нерухомості. Це важливо, бо для укладення угоди купівлі-продажу нерухомості у нотаріуса повинні присутні усі власники. В разі відсутності одного чи декількох власників, від них повинна бути довіреність на укладення угоди.
  4. Яка підстава набуття права власності. Якщо підстава набуття житла судове рішення, потрібно перевірити, чи дійсне воно на даний час. Перевірити дійсність судового рішення можливо в розділі «Судові справи».

Реєстр боржників

Реєстр боржників доступний в розділі «Боржники» на сайті сервісу Scanbe або на сайті Міністерства юстиції.

Якщо власники житла перебувають в цьому реєстрі, продати житло вони не можуть. Щоб укладати угоду з нерухомістю їм потрібно закрити борги.

житло перед покупкою

Якщо власник перебуває в реєстрі боржників, то на сайті буде зазначено, що справа знаходиться в Єдиному реєстрі боржників

Судові реєстри

В судових реєстрах нас цікавлять спори, що пов’язані з житлом. Наприклад, стягнення заборгованості за комунальні платежі, поділ майна подружжям, скасування права власності. Якщо є записи про судові спори щодо житла, то слід дізнатися у власників подробиці. Суть спору зазначається в графі «Предмет справи».

житло перед покупкою

Приклад запису про стягнення заборгованості за комунальні платежі

Резюмуємо

Перевірити житло перед купівлею і впевнитися, що з ним все добре тепер можливо за допомогою інтернету. Така перевірка не займе багато часу та звільнить від необхідності звертатися до юристів.

Дмитро Червенюк,

юрист сервісу перевірки людей Scanbe.io

Rss лента статей Просмотров: 2150
image