Бесплатно после регистрации
Лучшие нотариусы найти или добавить
Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию

Тонкощі примусового зняття з реєстрації особи через суд, правове обґрунтування вимог в судовому порядку

14.02.2020 | 14:36 Раздел: Законодательство Источник: MEGET

Згідно чинного законодавства, кожна людина має право на вільний вибір місця проживання та свободу пересування.

Особа має право змінити місце проживання та фактичної реєстрації за власним бажанням, звернувшись з заявою у відповідні ограни.

Існує міф, що громадянин (нка), який прописаний у будинку чи квартирі певний період мають право претендувати на цю власність. Не хвилюйтесь, це лише вигадки, тільки власник має право володіти, користуватись та розпоряджатись майном, не залежно від того скільки часу і хто зареєстрований у квартирі чи будинку, який йому належить. Людина, яка прописана, має право користування цим майном. Та все ж справедливості заради, слід відмітити, що коли власник вирішить продавати нерухомість, з прописаними в ній людьми, зробити це буде набагато складніше.

Для того, щоб виписати людину з житла без її згоди потрібно звернутись до суду.

Отримати позитивне рішення суду по примусовій виписці можливо, але слід врахувати певні причини, які дадуть вам на це законно обґрунтоване право.

  • Якщо особа, що прописана, не проживає за місцем реєстрації більш ніж 6 місяців, не сплачує жодні рахунки, пов’язані з утриманням житла, в якому вона зареєстрована.
  • Якщо особа, є членом сім’ї, то термін відсутності має складати не менш, ніж один рік без поважних причин та без попередніх домовленостей з власником житла.
  • Особа, член сім’ї або просто наймач, проживаючи за місцем реєстрації псує майно, використовує його не за призначенням, веде антисоціальний спосіб життя. В такому разі, ви маєте право не лише примусово позбавити права користування та отримати рішення суду про виселення.

Для підтвердження обставин та обґрунтування заявлених вимог в суді вам знадобиться зібрати доказову базу:

  1. свідчення свідків, які підтвердять відсутність людини за місцем прописки чи інші факти;
  2. акт складений відповідними органами про відсутність людини за місцем реєстрації (для квартир - ЖЕК чи ОСББ; для будинків -відповідні комітети, для жителів села – сільські та селищні ради);
  3. також будь-які інші докази, які підтверджують, що особа не проживає за місцем реєстрації (переписка, телефонні розмови та ін..)

Отже, для захисту свого конституційного права на вільне володіння майном та його охорону, ви маєте право зняти з реєстраційного обліку особу, яка зареєстрована у вашому житловому приміщення (квартирі чи будинку), але не проживає там певний час і не хоче добровільно зніматися з обліку. Тому для забезпечення позитивного рішення суду Вам необхідно звернутися до кваліфікованого адвоката з даною проблемою і спати спокійно.

Адвокат Кулішов Володимир спеціально для порталу MEGET
При копіюванні даного матеріалу посилання на meget.kiev.ua обов'язкове

Rss лента статей Просмотров: 9870
image