Лучшие адвокаты найти или добавить
Бесплатно после регистрации
Лучшие нотариусы найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию

Особливості поділу майна подружжя, яке знаходиться в громадянському шлюбі

17.12.2019 | 15:20 Раздел: Законодательство Источник: MEGET

Сьогодні вже нікого не здивує характеристики стосунків між парою люблячих людей, як проживання в громадянському або цивільному шлюбі.

Здавалося б громадянський шлюб - це вид взаємовідносин, коли пара хоче уникнути додаткових зобов’язань. Зійшлися - розійшлися, ніяких розлучень, мінімум зобов’язань.  Та інколи такі союзи переростають у справжні міцні сім’ї, які живуть і будують своє майбутнє 5, 10, 15 чи більше років.

При цьому звичайно за весь цей час пара обживається нерухомістю, автомобілями та іншим майном.

В момент, коли сімейне життя закінчується, живучи всі ці роки в цивільному шлюбі, ви однозначно зіштовхнетесь з реальністю процесу поділу майна.

Отже, як поділити нерухомість при розлученні, проживаючи в громадському шлюбі?

Вирішення цього питання приведе вас однозначно в суд. Тільки через суд у вас є можливість довести своє право на майно, встановивши факт проживання однією сім’єю.

Докази, які допоможуть вам довести, факт проживання однією сім’єю:

Спільна дитина, звичайно значно спростить доказування факту спільного проживання;

  • прописка за однією адресою з громадським чоловіком (дружиною);
  • спільні фото;
  • свідчення свідків;
  • докази спільного ведення господарства;
  • спільна купівля товарів;
  • та інше.

Встановивши факт проживання однією сім’єю, ви фактично отримаєте такі ж права при поділі майна, як і при розлученні в офіційно зареєстрованому шлюбі.

Ви зможете претендувати на половину від нерухомості чи іншого спільносумісного майна, придбаного за період вашого проживання, як одна сім’я.

Якщо ж одну з сторін не влаштовує частка в спільному майні, тоді змінити її розмір можна в судовому порядку. Але тягар доказування правомірності зміни розміру частки одного з подружжя лежить на стороні, яка не згодна з розподілом спільно сумісного майна згідно з законом, тобто 50% на 50%.

Для того, щоб вберегти себе в майбутньому від судової тяганини, з приводу поділу нерухомості між подружжям, яке проживало в цивільному незареєстрованому шлюбі,  найкраще при придбанні будь-якої нерухомості вказувати в самому договорі купівлі-продажу два власника, окремо дружина і окремо чоловік.

Маючи великий досвід ведення справ поділу майна та розлучень, хотілося б дати невеличку пораду – «ніколи не забувайте: почуття окремо, а документи окремо. Важливо пам’ятати, щоб бути захищеним в правовому полі , непотрібно недооцінювати  правильне документальне оформлення будь-яких відносин та домовленостей.»

Адвокат Кулишов Владимир специально для портала MEGET
При копировании данного материала ссылка на meget.kiev.ua обязательна

Rss лента статей Просмотров: 6785
image