Лучшие адвокаты найти или добавить
Лучшие нотариусы найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации

Вибір матеріалів для обшивки стін

19.04.2024 | 11:04 Раздел: Строительство Интерьер и дизайн Источник: meget.kiev.ua

Все більше людей обирають для життя екологічні, теплі та довговічні дерев'яні будинки. Однак щоб досягти цих переваг, при будівництві та при оздобленні будівлі слід дотримуватись конкретних правил та технологій. Внутрішня обробка домів з бруса відрізняється від оздоблення кам'яних та цегляних будинків через особливості природного матеріалу. Як обшивати дерев'яні стіни ззовні та зсередини, які матеріали для цього підходять та як захистити деревину ─ далі в статті.

обшивка стін

Джерело: koleo.com.ua

Чим можна обшити стіни всередині будинку?

Для внутрішньої обшивки будинку застосовуються матеріали, які подібні до деревини за властивостями до поглинання вологи, паропроникності, термічного розширення, теплоізоляції. В більшості випадків використовуються: 

  • Вагонка. Розподіляється на звичайну та євровагонку. Відрізняється за класами, породами дерев, розмірами, товщиною ламелей. Для облаштування інтер'єрів застосовують різні модифікації профілю:
  • штиль ─ популярний сорт євровагонки без фаски (стесаного під кутом ребра), тому після встановлення шви майже непомітні;
  • блок-хаус ─ панелі з імітацією оциліндрованої колоди, при правильному монтажі складно відрізнити від натуральної колоди;
  • ленд-хаус ─ панелі елітного класу для декорування вишуканих інтер'єрів;
  • американка ─ вагонка з трикутним профілем, зовні нагадує сайдинг, частіше застосовується для зовнішньої обшивки.

монтаж стін

Джерело: koleo.com.ua

  • Коркові панелі. Натуральні, прості в монтажі панелі з декоративною поверхнею. Вони легкі, екологічні, не вбирають вологу та дуже прості в догляді. Коштують дорожче порівняно з вагонкою. Випускаються у вигляді панелей та плиток різного розміру.

Також для внутрішнього оздоблення допускається використання матеріалів, які складаються з натуральних та синтетичних компонентів:

  • Панелі ДВП. Дерев'яно-волокнисті плити виготовляють з волокон деревини та речовин для їхнього зв'язування. Панелі стійкі до перепадів температури, при нагріванні не виділяють токсичних речовин. Великий вибір варіантів дозволяє обрати панелі для будь-якого інтер'єру.
  • Гіпсокартон. Підходить для кам'яних, цегляних та дерев'яних будівель. Перед встановленням деревину обробляють антисептиком та речовиною проти цвілі.

Переваги та недоліки різних типів обшивки

Кожен з матеріалів має свої переваги та недоліки, які потрібно враховувати при виборі. Найчастіше за все застосовується вагонка. Це екологічний, зручний в установці матеріал, що “дихає” та має тривалий термін використання. Підходить як для внутрішніх, так і для фасадних робіт, має відмінні естетичні характеристики. З недоліків ─ поверхню потрібно обробляти захисними покриттями, щоб попередити потемніння та гниття матеріалу.

Інтер'єрні панелі з синтетичними складниками доступні за ціною, мають широкий спектр застосування, деякі з них практично не відрізняються від натуральних за зовнішнім виглядом. Їх можна фарбувати, клеїти шпалери, ламінувати. Недоліки ─ можливе накопичення вологи, тому слід попередньо обробити дерев'яні елементи захисними розчинами.

Як правильно обшити стіни всередині будинку?

монтаж стін

Джерело: koleo.com.ua

Внутрішнє оздоблення проводиться через кілька місяців після того, як завершено монтаж стін дерев'яних будинків, щоб деревина дала первинну усадку. Етапи роботи:

  1. Провести заміри та обрати матеріал згідно з особливостями будівлі та власними уподобаннями.
  2. Підготувати необхідні інструменти та розхідники.
  3. Встановити дерев'яні бруски, які будуть слугувати опорою декоративним панелям.
  4. Нанести на дерев'яні поверхні захисне покриття від надмірної вологи та плісняви.
  5. Закріпити плити на брусках, формуючи стіну.
  6. За необхідності провести додаткове утеплення приміщення.
  7. Перевірити, чи рівно розташовані панелі, а також відповідність роботи нормам та вимогам.

Як зробити внутрішнє обшивання стін?

Якщо для обшивки ви обрали гіпсокартон, варто віддати переваги вологостійкому варіанту. Також додатково рекомендується зробити утеплення стін, розклавши утеплювач між стіною та листом гіпсокартону. 

Листи монтують на підготовлений каркас, який складається з металічних рейок. Їх потрібно зафіксувати до стіни саморізами або шурупами. Далі листи кріплять на каркас, на стики наносять шпаклівку, а після цього шви ґрунтують. Через 6-8 годин після повного висихання ґрунтування гіпсокартон можна фарбувати або клеїти шпалери.

Чим обшити дерев'яний будинок зовні?

обшивка стін

Джерело: koleo.com.ua

Фасад дерев'яного будинку зазвичай обшивають натуральними матеріалами:

  • вагонкою;
  • блок-хаусом;
  • імітацією бруса;
  • планкеном.

Це екологічні матеріали, які забезпечують вільний газообмін із зовнішнім середовищем, тому волога не накопичується під панелями. Також для обшивки зовні застосовуються різні види сайдингу (металевий, вініловий, цементний), профлист, облицювальна цегла та ін. У цьому випадку потрібно встановити вентильований фасад, щоб забезпечити циркуляцію повітря і видалення надлишкової вологи.

Чим обробити стіни в будинку з бруса?

Деревина схильна до шкідливого впливу опадів, перепадів температури та ультрафіолету, також матеріал можуть пошкодити комахи. Тому періодично потрібно проводити обробку дерев'яних поверхонь, щоб запобігти руйнуванню та зберегти естетичний вигляд будівлі. 

Для обробки від цвілі, мікроорганізмів, грибків та комах застосовуються антисептики просочувального та покривного типу. Додатково деревину обробляють вогнетривкими засобами, що пригнічують спалах, консервантами, які підтримують стан матеріалу, а також засобами від вигорання на сонці та впливу вологи.

FAQ

Які матеріали найкраще підходять для обшивки стін у дерев'яному будинку?

Майстри рекомендують застосовувати натуральні матеріали, такі як вагонка різних типів та коркові панелі. Вони добре пропускають повітря, естетично виглядають, а також слугують додатковим утепленням. Також допускається внутрішня обшивка стін гіпсокартоном, панелями ДВП, зовні ─ сайдингом, облицювальною цеглою, профлистом. 

Чи потрібна додаткова теплоізоляція перед обшивкою стін у дерев'яному будинку?

Залежить від якості будівництва та обраного матеріалу для обшивки. Наприклад, при монтуванні листів гіпсокартону можна додатково утеплити стіни ізолювальними матеріалами. Також можна утеплити стіни перед встановленням панелей сайдингу зовні.

Чи можна обшити стіни у дерев'яному будинку сухошпалерами?

Оздоблення дерев'яних інтер'єрів шпалерами допускається, але їх потрібно наносити на попередньо монтовані та підготовлені поверхні, наприклад, на гіпсокартон.

Як підготувати дерев'яні стіни для обшивки?

Дерев'яні поверхні перед оздобленням потрібно захистити від негативного впливу вологи та плісняви. Тому на них наносять спеціальні захисні засоби, після чого можна проводити монтаж обшивки.

Rss лента статей Просмотров: 263
image