Лучшие нотариусы найти или добавить
Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации

Види ортопедичних наколінників та їхнє призначення: який обрати для різних проблем із колінним суглобом

31.08.2023 | 09:05 Раздел: Налогообложение Источник: meget.kiev.ua

Колінний суглоб, що бере участь у всіх рухах, пов'язаних з ходьбою, бігом, стрибками, є одним із найбільш уразливих суглобів людини. Це одночасно з тим, що він витримує постійні підвищені навантаження, особливо це стосується спортсменів. Будь-які порушення в колінному суглобі можуть спричинити обмеження рухливості, а іноді в найскладніших випадках можуть призвести до інвалідності.

Щоб уникнути різних порушень, захистити колінний суглоб під час інтенсивного руху та занять спортом, а також прискорити процес відновлення після операцій та травм використовують спеціальні еластичні ортопедичні вироби – наколінники.

Види наколінників

Бандажі для колінного суглоба розрізняються за жорсткістю, що визначається складом тканини та наявністю різних жорстких елементів – ребер, кілець, а також багаторівневих застібок-стяжок. Існують такі різновиди наколінників:

  • М'які фіксатори, які за своєю дією подібні до еластичних бинтів з однією відмінністю – вони подібні до панчохи, що натягується на область коліна, і не вимагають додаткової фіксації. Деякі наколінники мають спеціальне тверде кільце в області коліна для додаткової фіксації;
  • Напівжорсткі наколінники, які мають спеціальні ребра жорсткості з еластичного пластику. Їх може бути два чи чотири. Напівжорсткі та м'які наколінники можуть бути з тканини з додаванням вовняної нитки для додаткового обігріву.

Існують спеціальні наколінники-брейси – ортези з шарнірним механізмом, які дозволяють зафіксувати суглоб у певному положенні. Вони використовуються в процесі реабілітації для поступового збільшення кута відведення суглоба.

Шарніри наколінників-брейсів бувають 2-х видів:

  • Двовісні шарніри, які не торкаються згинання-розгинання, а обмежують бічні рухи суглоба (ліворуч-праворуч);
  • Поліцентричні шарніри, що обмежують рух суглоба в усіх напрямках - (ліворуч-праворуч, згинання-розгинання)

- Жорсткі наколінники або тутори, що мають, крім ребер жорсткості, багаторівневі застібки-стяжки для додаткової фіксації. Різновидом тутора є спеціальний жорсткий рамний ортез з алюмінієвого сплаву, що складається з двох половинок, які застібаються жорсткими фіксаторами.

Спортивні наколінники можна розділити на кілька груп:

  • Компресійні наколінники – м'які еластичні вироби, що використовуються для реабілітації та профілактики повторних травм;
  • Захисні наколінники з посиленою подушечкою в ділянці суглоба.

Коли використовуються наколінники

Наколінники використовують у таких випадках:

  • Артроз колінного суглоба;
  • Спортивні больові синдроми: коліно стрибуна, коліно бігуна, синдром гусячої лапки та інші;
  • Синовіт та бурсит колінного суглоба;
  • Нестабільність та надриви зв'язок коліна;
  • Підвищені фізичні навантаження на коліна: спортсмени, люди, котрі займаються фізичною працею.

Використання фіксатора безпосередньо залежить від його жорсткості:

  • М'які наколінники використовуються при незначних травмах – вивихах та забитих місцях. Вони забезпечують м'яку фіксацію без обмеження рухливості суглоба. М'які еластичні вироби з додаванням вовни використовуються при артрозах та артритах у період ремісії. Вони захищають суглоб від рецидивів захворювання, зменшують біль. М'які наколінники часто використовують спортсмени для захисту коліна від травм, особливо якщо раніше коліно було травмовано;
  • Напівжорсткі наколінники використовують при складних вивихах і підвивихах, а також після операцій у стадії відновлення рухливості. Такі наколінники частково обмежують рухливість, зменшуючи біль та прискорюючи процес відновлення після операцій та травм. Напівжорсткі фіксатори з додаванням вовни використовуються в період рецидивів артрозів та артритів.. Шарнірні напівжорсткі наколінники використовують при найменшій нестабільності суглоба - розриви хрестоподібних та бічних зв'язок коліна, гонартроз 2-3 ступеня, стан після видалення меніска та інше. Додаткові масажні вставки зменшать біль та допоможуть краще відчувати коліно. Хорошим вибором буде наколінник з ребрами жорсткості, що виймаються, які можна видаляти в ході процесу реабілітації;
  • Жорсткі наколінники, що забезпечують повну нерухомість суглоба, використовують відразу після операцій на колінному суглобі, а також після складних травм. Рамний ортез міцно фіксує та стабілізує суглоб, він використовується при оперативних втручаннях на менісках, а також при втручаннях у капсульно-зв'язковий апарат після пошкоджень зв'язок та суглоба різного ступеня складності. Його також використовують для повного знерухомлення суглоба під час транспортування хворого з місця травмування до лікарні.

Як вибрати наколінник

Щоб еластичний виріб чинив правильну дію і не завдав шкоди хворому, треба правильно визначити жорсткість.

Прості м'які еластичні вироби можна носити без призначення лікаря. Їх зазвичай використовують після незначних травм, і навіть для захисту суглоба від повторних травм. Їх можна використовувати без призначення лікаря.

Напівжорсткі та жорсткі наколінники повинен прописати лікар, виходячи зі стану суглоба, періоду реабілітації чи складності травми. Носити такі наколінники без призначення лікаря не рекомендується, оскільки невиправдана фіксація суглоба може призвести до ускладнень та послабити м'язи і зв'язки колінного суглоба..

Крім жорсткості фіксатора треба правильно вибрати розмір тому, що занадто великий наколінник неможливо правильно зафіксувати, і він не надаватиме потрібної дії, а маленький передавлюватиме м'язи, викликаючи судоми.

При виборі слід враховувати можливу алергію, що можуть спричинити певні волокна у складі тканини наколінника.

Для вибору розміру слід зробити такі виміри:

  • обхват коліна по центральній лінії;
  • обхват ікри та стегна на відстані 15 см від лінії, що проходить через центр суглоба;
  • якщо тутор досягає верхньої частини стегна та кісточки, то треба виміряти обхват ноги у цих місцях.

Отримані результати порівнюють з даними розмірної таблиці на упаковці наколінника. Не можна використовувати розмірні таблиці одного виробника для вибору виробів від іншого виробника, оскільки вони можуть незначно відрізнятись, що призведе до неправильного вибору.

При виборі наколінника слід керуватися відчуттями пацієнта. При підвищеній чутливості будь-які вставки - ребра, пателярні кільця можуть викликати дискомфорт і затримувати відновлення рухливості колінного суглоба.

Rss лента статей Просмотров: 426
image