Лучшие нотариусы найти или добавить
Лучшие адвокаты найти или добавить
Риелторы Киева выбрать компанию
Бесплатно после регистрации

Які є види екскаваторів і які роботи вони виконують?

24.08.2023 | 13:09 Раздел: Строительство Источник: meget.kiev.ua

Екскаватори є потужною спеціальною технікою, яка виконує роботу з переміщення ґрунту або виконання інших будівельних робіт, що пов’язаніs зі зміною місця розташування сипучих матеріалів – піску, гравію, глини та інших. За майже два століття з часу використання екскаваторної техніки, розроблено чимало інноваційних рішень для полегшення видобування землі, розроблено, впроваджено багато удосконалень. Однак екскаватори продовжують залишатися надійними і економічно вигідними механізмами для виконання будь-яких земляних робіт під час будівництва, ремонту. Скористайтеся послугами екскаватора у Львові від компанії СтрийКумБуд і переконайтесь у мобільності, ефективності, зручності використання такої спеціальної техніки на будівельному майданчику.

У асортименті запропонованих механізмів для земляних робіт від СтрийКумБуд – мініекскаватори з ківшами на 0,1 куб.метр або потужні – з максимальним обсягом ковша на 1,2 куб.метри. Також в асортименті є спецтехніка – гідромолот, ямобур та інші види будівельних машин, механізмів.

Це потрібно розуміти: як влаштований екскаватор?

Екскаватор складається з декількох обов'язкових елементів: платформа, ківш, стріли, гідравлічної системи, двигуна, системи керування і ходової частини.

На платформу кріпляться всі елементи, а ківш виконує функцію робочого механізму, що переміщує ґрунт. Двигун працює як силова установка, що дає енергію гідравліці, електромоторам, які рухають механізми.

Гідравліка виконує роботу з підіймання і опускання ковша та інших елементів. В кабіні оператора зосереджено всі необхідні для керування елементи. Ходова частина допомагає рухатись самому екскаватору по будівельному майданчику.

Як класифікують екскаватори: види екскаваторів та їх функції

Є багато різноманітних завдань для спеціальної техніки на будівельному майданчику. Так само є різноманітними види екскаваторів за призначенням, застосуванням, ходовою частиною, типом двигуна та принципом роботи.

Екскаватори за призначенням

Екскаватор працює як автономна механізована одиниця, що може перекидати сипучі матеріали безпосередньо у транспортний засіб – самоскид, вагон, або переміщувати у відвал – місце, де земля складується. На будівництві такі відвали зазвичай є тимчасовими, потім їх вирівнюють до рівня ґрунту.

Є екскаватори кар'єрні, видобувні, будівельні. Іноді виділяють в окрему групу розкривні – потужні механізми для розкриття великих просторів верхнього шару ґрунту для видобування вугілля, руди металів та інших корисних копалин.

Основне призначення екскаватора будівельного – виконувати земляні роботи для риття котлованів, перенесення сипучих будівельних матеріалів на будмайданчику. У списку сипучих матеріалів, які зазвичай може перенести екскаватор – пісок, каміння, компоненти розчину для бетону, будівельне сміття. Також будівельна екскаваторна техніка може тимчасово виконувати інші види робіт: переносити невеликі за розмірами будівельні конструкції, допомагати у демонтажі окремих елементів, перевезення сипучих матеріалів на невелику відстань.

Екскаватори за ходовою частиною

В більшості звичайні циклічні екскаватори можуть бути колісними та на гусеничному ходу. Колісні – легші, використовуються для самостійного переміщення по автомобільним асфальтованим дорогам, можуть швидко переміститись з одного місця роботи на інший.

Важчі – гусеничні. Вони добре розподіляють вагу екскаватора на поверхні ґрунту, тобто є прохідними навіть по піску, болотистій місцевості. Також вони не дають застрягнути техніці навіть тоді, коли ґрунт є перенасиченим вологою. Крім того, вони оснащені вищою і довшою стрілою, потужнішим двигуном. Проте потребуватимуть більше палива, є складнішими в обслуговуванні. Наприклад, для їх перевезення на інше будівництво потрібно замовляти окрему платформу, щоб не пошкодити асфальт та не використовувати забагато палива для самостійного проходження шляху до будівельного майданчика. До того ж ходова частина гусеничної техніки цього типу не розрахована на тривале безперервне переміщення.

Екскаватори за типом двигуна

Найбільш поширені – дизельні екскаватори. Послуги екскаватора на дизелі є найпоширеніші. Це пояснюється їх універсальністю використання, тривалою автономністю. Порівняно з електричною версією, для роботи такого різновиду спеціальної техніки не потрібно генерувати струм високої напруги, передавати його по кабелю, захищеному від зовнішніх природних факторів, механічних випадкових пошкоджень. На будівництві, під час реконструкції використовують дизельний тип двигуна, у виключних випадках – електричний.

Електричні – застосовують для специфічних будівельних та гірничих робіт. Наприклад, ці типи екскаваторів вигідні для видобування корисних копалин чи для будівництва в зеленій зоні в самому центрі міста. Зазвичай в такому випадку, потрібна базова потужність гідравліки і двигуна та відсутність шкідливих викидів.

Екскаватори за принципом функціонування

Розрізняють екскаватори циклічної і безперервної дії або багатоковшеві. Циклічні екскаватори виконують свою роботу послідовно, використовуючи один ківш. Тобто вони занурюють ківш у ґрунт, підіймають його, опускають у відвал або вантажне відділення самоскида, повертають стрілу на вихідну точку. В будівництві застосовуються циклічний тип спецтехніки, оскільки він має:

  • високу потужність;
  • не потребує складного налаштування;
  • маловитратний у користуванні.

Багатоковшеві або безперервної дії екскаватори застосовується для гірничих підприємств, видобутку мінералів та інших корисних копалин в кар'єрах.

Як обрати екскаватор відповідно до ваших потреб

Якщо роботи на будівельному майданчику є невеликими за масштабом, але потрібне оперативне переміщення на різні локації – можна попрацювати з колісним екскаватором. Які роботи виконує екскаватор на гусеничному ходу та навіщо його використовувати? Він має високу продуктивність за мінімальних витрат. Для транспортування у складних умовах, не потрібно резервувати ремонтну техніку.

Тому під час оренди екскаватора і обрання конкретного різновиду такої спецтехніки, треба визначитись які саме завдання будуть ставитись, яким буде обсяг і тривалість робіт та всі інші важливі параметри застосування спецтехніки.

Важливо розуміти і необхідність мобільності – колісний екскаватор простіший, швидший, але не завжди зручний, якщо майданчик може стати місцем пробуксовування спецтехніки. Гусеничний може переміститись практично по будь-якій поверхні, підіймати більшу кількість землі.

Обираючи необхідний тип екскаватора варто спочатку визначитись що потрібно – мобільність і базова потужність, чи висока ефективність, але складніше переміщення між об'єктами. Варто враховувати і те, що на будівництві цінується автономність від інших джерел енергії, тому дизельний двигун буде поза конкуренцією. Будівництво багатоповерхівки із котлованом для стрічкового фундаменту, риття глибокої траншеї, перекидання великої кількості піску – все це можна виконати як великими гусеничним екскаватором, так і колісним видом ковшової техніки. Однак треба враховувати собівартість будівництва і терміни. Якщо можна без проблем вкластись у значний проміжок часу – колісний буде дешевший і простіший у використанні. Гусеничний треба там, де вимагається висока потужність, є поверхня із ґрунтом де багато вологи.

Rss лента статей Просмотров: 688
image