Риелторы Киева выбрать компанию
Лучшие адвокаты найти или добавить
Лучшие нотариусы найти или добавить
Бесплатно после регистрации

Оформлення договору купівлі-продажу нерухомості. Що, кому і скільки потрібно платити.

09.09.2020 | 10:56 Раздел: Законодательство Источник: meget - недвижимость

Ви продаєте чи купуєте нерухомість? Тоді, одні з перших питань, які зацікавлять Вас як покупця, чи як продавця:

  1. Скільки коштуватиме оформлення договору купівлі-продажу?
  2. Як порахувати суму податків при продажу квартири чи будинку?
  3. Хто і за що сплачує, покупець чи продавець?

На ці питання спробуємо відповісти у статті.

Обов’язкові платежі при купівлі-продажу квартири чи будинку.

Перший рахунок, який вам доведеться сплатити при відчуженні чи придбанні нерухомості, це вартість експертної оцінки майна. Без оцінки нерухомості нотаріус не оформить договір купівлі-продажу.

З оціночної вартості вказаної у звіті про експертну оцінку рахуються наступні суми коштів (у відсотках від вартості), які потрібно буде сплатити.

Вартість оцінки варіюється в залежності від міста в якому ви будете її замовляти.

В деяких містах (особливо невеликих районних центрах), вартість послуг оцінювача зазвичай вища, ніж у великих містах (обласних центрах). Для економії коштів ви можете замовити оцінку не прив’язуючись до територіального розміщення об’єкту продажу. Тобто, якщо квартира чи будинок, який ви продаєте, знаходиться у невеличкому містечку, варто звернути увагу на оціночні компанії в обласних центрах, вартість оцінки майна тут буде нижчою.

Приблизно за оцінку майна вам доведеться заплатити від 400грн до 1500грн. Зазвичай звіт про експертну оцінку майна замовляє і оплачує продавець.

Другий рахунок, для оформлення договору купівлі-продажу, ви сплатите за послуги нотаріуса. Вартість таких послуг варіюється від 3000грн до 5500 грн. Нотаріальні послуги сплачуються покупцем і продавцем у рівних частинах, але це відбувається у площині договірних відносин, тобто за добровільною домовленістю сторін договору.

Третій рахунок, виникає за умови, якщо об’єкт продажу у власності більше трьох років, а продавець не відчужував протягом останнього року будь-яке інше нерухоме майно. За таких умов, вам необхідно буде сплатити суму у розмірі 2% від оціночної вартості нерухомості.

1% - це державне мито за посвідчення договору, 1% - збір у Пенсійний фонд (пенсійне страхування).

Оплата цих платежів, зазвичай, розподіляється між покупцем і продавцем по 1% кожному. Оскільки сплата пенсійного збору - це обов’язок покупця, то відповідно за домовленістю держмито перекладається на плечі продавця.

Щоб простіше було обчислити ці суми, візьмемо простий приклад розрахунків.

Наприклад, оціночна вартість нерухомості (квартири чи будинку) 500 000 грн. Якщо договірна вартість купівлі-продажу об’єкту відрізняється від вартості визначеної в звіті про оцінку майна, податки розраховуються з тієї суми, яка прописується в договорі, за умови що вона не нижча оціночної вартості.

Отже, з 500 000 грн, вам необхідно сплатити 2% , тобто 1% - 5000грн (пенсійний збір) і 1%-5000 грн (держмито).

Сплата податків за договір купівлі-продажу нерухомості (квартири).

Обов’язок сплати податку виникає, якщо продавець володіє нерухомістю менше 3-ох років, або коли власник здійснює відчуження будь-якої нерухомості другий чи більше раз за рік.

В такому випадку при продажу квартири необхідно сплатити 6,5 % - для резидентів, з яких 5% - податок на доходи фізичних осіб і 1,5% - військовий збір; 19,5% - для нерезидентів, з яких 18% - ПДФО та 1,5% - військовий збір.

Слід зауважити, що те, що частина розподілення основних витрат за оформлення договору купівлі-продажу нерухомості відноситься до договірних домовленостей між покупцем і продавцем, окрім прописаних законом, обов’язок сплати покупцем 1-го% - пенсійного збору та окремо сплати продавцем 5% - податку на доходи фізичних осіб (якщо такий виникає).

Керівник Юридичної компанії «ПРАВО.ЮА» адвокат Кулішов Володимир спеціально для порталу MEGET
При копіюванні даного матеріалу посилання на meget.kiev.ua обов'язкове

Rss лента статей Просмотров: 32335
image